Ajuntament de Girona

Notícies

Es disparen les malalties de transmissió sexual: els casos d'hepatitis A passen de 4 a 103 a Barcelona en un any

23/06/17  ¤   STOP Sida creu que hi ha una manca d'educació sexual i impulsa una campanya per conscienciar la població

Alerta per l'augment dels diagnòstics d 'infeccions de transmissió sexual. L'entitat STOP Sida diu que els casos de sífilis, gonorrea i hepatitis A s'estan incrementant "de manera exponencial" a Barcelona, sobretot entre la comunitat LGTBI. Només un exemple: els casos d'hepatitis A s'han disparat en un any, i han passat dels 4 del 2015 als 103 del 2016.
Segons ha dit l'epidemiòleg Manuel Fernández, de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, el 90% dels casos afecten homes que han tingut relacions sexuals amb altres homes. A més, hi ha un "patró comú" d'aquests infectats: són homes que han participat en festes sexuals i han consumit drogues. El brot d'aquesta malaltia de transmissió sexual també s'ha detectat a Madrid o Andalusia.
L'hepatitis no és l'única malaltia de transmissió sexual que està repuntant a Barcelona. La gonorrea ha passat de 600 casos a 1.000 en un any, el que suposa un augment del 66%; la sífilis s'ha incrementat un 40%, i ha passat de 500 casos a 700 del 2015 al 2016. Aquest augment, segons han explicat, es pot atribuir a diverses causes: s'estan diagnosticant més casos -hi ha més punts de detecció ràpida de gonorrea-, hi ha un descens de l'ús del preservatiu en el col•lectiu, i fenòmens com el 'chemsex' i l'ús de les aplis. Tot i això, no està comprovat que aquestes modes facin incrementar directament les infeccions, però sí que comporten "més risc" perquè són " facilitadores de relacions sexuals".
En canvi, el que cau són el nombre de casos de VIH -de 400 a 300 en un any-, sobretot perquè ja hi ha molta gent que ho sap i que està en tractament, de manera que el risc de contagi disminueix.


Tornar
© 2018 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat