Ajuntament de Girona

Notícies

“Per prevenir el suïcidi juvenil ens cal més educació emocional”

07/06/17  ¤   Ester Cano Secretària del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya referent en salut

L'adolescència és una etapa plena de canvis físics i psicològics, que marcaran en gran mesura el nostre desenvolupament i transició a l'edat adulta. Segons la secretària del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya referent en Salut (CNJC), Ester Cano, els joves són especialment vulnerables. Com a societat, diu, cal ser curosos amb ells per prevenir el suïcidi i el malestar. De fet, l'Organització Mundial de la Salut ha classificat el suïcidi i els seus intents com uns dels problemes més greus de la societat actual en l'etapa de l'adolescència. El suïcidi és la segona causa de mort entre joves de 15 a 25 anys i la sisena causa de mort en edats compreses entre els cinc i els 14 anys.
“Obliguem els joves a ser els millors, a ser competitius”, explica Cano, que està a punt de graduar-se en Medicina. També alerta la futura metgessa que jocs com la Balena Blava no s'entenen només des del trastorn mental, sinó que s'expliquen per unes causes socials contra les quals cal lluitar. La discriminació per gènere, el bullying a l'escola o els canvis en l'entorn familiar, recorda, sí que són previsibles i prevenibles. “Si tens educació emocional, tens una millor manera de gestionar els conflictes”, assegura.
En el 90% dels casos el suïcidi va vinculat a alguns tipus de trastorn mental. Quan vam començar a tractar la salut mental, ens vam adonar que el suïcidi juvenil estava realment amagat, igual que la majoria de trastorns mentals, que són un tema tabú, del qual no se’n parla. Quan ens vam adonar del què comporta el suïcidi juvenil, vam voler posar sobre la taula aquest tema no només perquè és rellevant sinó perquè no s’hi està fent res.
Què és allò que considera indispensable per prevenir-lo? A la literatura trobem evidències que diuen que l’educació emocional és un mecanisme de prevenció tant de trastorn mental com del suïcidi juvenil. Perquè si tens educació emocional, tens una millor manera de gestionar les emocions i podràs actuar millor davant els conflictes o simplement afrontar-los de millor manera. Per tant, no només es tracta de reduir els factors de risc, sinó també de potenciar aquells factors que són protectors de trastorn mental i, per tant, de suïcidi juvenil.
“Si eduquem la població per detectar factors de risc podem arribar a prevenir casos de suïcidi”
El suïcidi és un problema social. Per això, necessita una aproximació multisectorial; tant a nivell sanitari, com educatiu, com laboral. El camp educatiu és un lloc on els joves hi passen moltes hores. Inclús també els mitjans de comunicació poden comunicar bé les notícies i evitar sensacionalismes. Parlar-ne, però d’una manera curosa i raonable. Evitar, sobretot, titulars que estigmatitzin.
“En la societat actual no es posen els sentiments sobre la taula i això és una síndrome del fracàs que vivim”
.


Tornar
© 2018 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat