Ajuntament de Girona

Notícies

Sopar massa tard i dormir poc: els horaris que amenacen la salut

13/06/18  ¤   Els canvis en la jornada laboral millorarien la productivitat i el benestar a la feina i reduirien la fatiga

L'angoixa de no tenir temps per fer tot el que voldríem fer està estretament relacionada amb la jornada laboral i amb la manca d'hores de son. Gairebé el 30% dels catalans reconeixen dormir menys de vuit hores, i sis de cada deu treballadors renunciarien a un sou alt a canvi de gaudir de més felicitat a la feina. Aquestes dades evidencien que el manteniment dels horaris actuals afecta directament la salut emocional i física dels catalans.
Metges de Catalunya (MC) i la Iniciativa per a la Reforma Horària presentaran aquest dimecres dues taules informatives sobre salut i jornades laborals per alertar d'aquests riscos i obrir el debat sobre la necessitat de fer-hi canvis. L'activitat s'emmarca en la cinquena edició de la Setmana dels Horaris, que pretén millorar la vida personal i laboral de la població catalana adaptant les seves rutines a les europees.
L'enquesta de salut de Catalunya dels anys 2012-2015 constata que el 26% dels homes i el 23,6% de les dones reconeixen dormir menys hores de les recomanades. No descansar prou redueix dràsticament la capacitat d'aprenentatge, limita la creativitat i és un fre per a l'empatia. En l'entorn laboral, els treballadors es fatiguen més sovint, no són tan productius i tenen més risc de patir accidents. La manca d'hores de son, sumada al fet de sopar massa tard, són factors de risc per a la descompensació del rellotge intern.
El risc de malalties cròniques
El doctor Javier Albares, de la Unitat del Son del Centre Mèdic Teknon, vincula la manca de descans i el sedentarisme amb problemes de salut crònics, com ara la diabetis, el sobrepès o la hipertensió. Incloure en la rutina diària l'activitat física (30 minuts en l'etapa adulta i una hora en infants i adolescents) i menjar cada tres o quatre hores, cinc vegades al dia, poden millorar la salut física i mental de tothom.
Incorporar aquests consells en l'estil de vida també repercuteix en la productivitat a la feina. Sovint, els treballadors senten que han de fer un sobreesforç per conciliar la vida personal amb la laboral que els genera un malestar generalitzat que pot arribar a desequilibrar-los emocionalment.
Els canvis de conducta, com recórrer a addiccions o a dietes hipercalòriques, l'aïllament social o els dolors musculars són alguns dels efectes més freqüents de l'estrès crònic. Però, a més a més, també pot provocar malalties com la neurosi o els trastorns afectius. Algunes manifestacions poden ser l'exteriorització d'emocions negatives: por, aversió, ira i tristesa, entre d'altres.


Tornar
© 2019 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat