Ajuntament de Girona

Notícies

Pantalles addictives

06/03/18  ¤   Els experts avisen: l’ús abusiu de pantalles de mòbils i tauletes pot provocar trastorns del llenguatge i del son en els més petits, però també conseqüències greus per als més grans. Una epidèmia silenciosa i perillosa amenaça als nens en els primers anys de les seves vides, entre 0 i 3 anys.

A França la doctora Anne-Lise Ducanda, responsable de PMI (Protecció Maternal Infantil), ha creat un col•lectiu amb altres professionals de la salut, pediatres, logopedes i psicòlegs per fer reaccionar les autoritats.
Exigeixen anar més enllà dels seus estudis de camp i prendre mesures i advertir dels efectes de la sobreexposició dels infants a les pantalles, com es fa amb les addiccions a l’alcohol, el tabac i altres drogues.
L’addicció a les pantalles no només afecta als més petits. Cada cop hi ha més adults addictes a la dopamina que ens proporciona les recompenses que rebem de les xarxes socials.
Fins i tot alguns dels principals líders de la indústria de les xarxes socials, com un dels cofundadors de Facebook, reconeix que aquesta xarxa social es basa en el funcionament del cervell i en particular en els circuits neurals de recompensa. Aquesta recompensa proporciona una dosi de dopamina, la coneguda com “l’hormona de la felicitat” al cervell.
Experts en addiccions comparen els mòbils amb una veritable bomba de dopamina que, a mesura que rebem un “m’agrada” o alguna recompensa semblant, produeix una descàrrega d’aquesta substància que ens satisfà. En definitiva, des de ben petits estem consumint aplicacions que s’ha dissenyat per fer-nos addictes a les pantalles.

Paul Moreira i Adèle Flaux


Tornar
© 2019 Ajuntament de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat