La Caseta de la Devesa La Caseta de la Devesa Ajuntament de Girona

Activitats adreçades a la ciutadania

Itineraris guiats per la ciutat:

 • L'arquitectura de Rafael Masó a Girona
 • La casa Ribas Crehuet, al carrer de la Força, la casa Masó del carrer Ballesteries, la casa Salieti del carrer de la Neu, la casa Corominas de la plaça Marquès de Camps, la farinera Teixidor, actual seu d'El Punt, o la casa Ensesa, ara Escola Municipal de Música, són alguns dels edificis projectats a Girona per l'arquitecte Rafael Masó (Girona, 1880-1935) i que podreu contemplar en un itinerari curiós i interessant que us acostarà a la personalitat d'aquest personatge polifacètic i, alhora, us permetrà copsar l'estil urbanístic que es desenvolupava a Girona a principis del segle XX.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: Plaça Independència.
  Fi: davant la Farinera Teixidor (carrer Santa Eugènia, 42).
  Preu: 64 € / grup.
 • El bosc de Palau
 • El bosc de Palau és un exemple dels petits retalls de bosc mediterrani que encara queden escampats pel terme municipal després de l'expansió de la ciutat. Girona, en el passat, era terra de boscos, tant que, a l'època pre-humanitzada, bé podria haver-se assemblat a una selva. L'itinerari proposat és un passeig per les poc més de deu vessanes que volten les parets del cementiri de Palau i s'estenen cap el nord-est. Alzines, roures, suros i pins pinyoners es barregen amb la ginesta, el bruc, l'arç blanc, el galzeran o les heures.

      
  Durada: 1 hora 30 minuts.
  Inici i fi: davant de l'església de Palau.
  Preu: 48 € / grup.
 • La Devesa
 • Segurament us hi heu passejat moltíssimes vegades: per Fires, anant al mercat, gaudint de les nits d'estiu a les carpes, potser fins i tot acompanyant el gos o fent-hi footing. Heu caminat, per tant, per una extensió de quaranta hectàrees, sota uns dos mil sis-cents plàtans centenaris alguns dels quals fan seixanta metres d'alçada. Però la Devesa no només és una extensió d'arbres, sinó també un veritable retall de la història de Girona i els seus ciutadans i ciutadanes. I aquesta visita guiada us l'explicarà.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici i fi: la Caseta de la Devesa.
  Preu: 64 € / grup.
 • L'arquitectura racionalista
 • El fet de conèixer i entendre l'arquitectura d'una ciutat permet, d'una banda, la interpretació dels elements històrics, socials o econòmics que han marcat la seva evolució i, de l'altra, comprendre la necessitat de la conservació del patrimoni cultural. Aquest itinerari us acostarà a l'arquitectura que, entre els anys trenta i els seixanta del segle passat, es va desenvolupar a la ciutat tot seguint els corrents arquitectònics vigents a Europa: habitatges enlairats, cobertes-terrassa en lloc de teulades inclinades, supressió de parets mestres, finestres allargades horitzontalment, façanes lliures, de la que en queden uns quants exemples molt interessants a Girona.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: plaça de Sant Pere.
  Fi: escales de la Llebre.
  Preu: 64 € / grup.
 • La ciutat antiga
 • Es tracta d'un recorregut pels carrers i indrets que conformen la vella superfície urbana i deixen entreveure com era Girona a l'època romana. A part de les restes arquitectòniques que s'hi observen, és interessant valorar les característiques del terreny escollit pels fundadors, molt diferent a la majoria de noves fundacions: un espai incòmode, amb un desnivell d'uns seixanta metres, sense grans espais plans i disposat en el pendent d'una muntanya. Passejarem pels llocs que van conformar la primitiva Gerunda: Força, plaça de la Catedral, Sobreportes, Sant Feliu, Passeig Arqueològic, portal de Sant Cristòfol, Torre Gironella, Alemanys o Sant Domènec entre d'altres.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: Museu d’Història de la Ciutat de Girona, carrer de la Força, 27.
  Fi: Placeta del Correu Vell.
  Preu: 64 € / grup.
 • Montjuïc
 • L'itinerari per Montjuïc ens portarà a conèixer sobre el terreny una mica més de la història de Girona, principalment la relacionada amb els setges francesos dels segles XVII i XIX, així com l'ocupació de la muntanya, a mitjan segle XX, pels immigrants que s'hi establiren en barraques, la posterior supressió d'aquestes barraques i l'aprovació del Pla que va permetre que Montjuïc esdevingués la zona residencial que és en l'actualitat. Ens acostarem a la fortalesa del castell, de planta quadrada, amb façanes i camins oberts en tot el seu perímetre, defensat per quatre torres exteriors de les que només se'n conserven les restes: Sant Joan, Sant Daniel, Sant Narcís i Sant Lluís, situades estratègicament per dominar tots els accessos al castell.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: Museu d’Història de la Ciutat de Girona, carrer de la Força, 27.
  Fi: Castell de Montjuïc.
  Preu: 64 € / grup.
 • La pedra de Girona
 • Aquest itinerari permet fer descobriments singulars i curiosos en elements tan quotidians com és la barana del pont de Pedra on es pot distingir perfectament les vèrtebres fossilitzades d'un sirènid (espècie de balena que va viure fa uns quaranta milions d'anys al mar que hi havia on ara hi ha Girona). La pedra de Girona, extreta de les pedreres que envolten la ciutat des d'èpoques molt remotes, és una roca calcària que pertany al grup de les roques sedimentàries. La muralla, la catedral (façana principal i escales), els Jutjats, el palau dels Agullana i l'església de Sant Martí, can Norat a la Rambla, el pont de Pedra, Hisenda o l'interior d'alguns edificis com l'IES Santiago Sobrequés, la Casa de Cultura o l'Ajuntament són alguns dels indrets on es pot observar molt clarament les característiques tan peculiars de la pedra de Girona.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: plaça Jaume Vicens Vives.
  Fi: pont de Pedra.
  Preu: 64 € / grup.
 • La vall de Sant Daniel
 • També anomenada antigament vall Ombrosa, vall Tenebrosa o vall Profunda, a causa de la seva densa vegetació i el seu enfonsament respecte dels turons que l'encerclen, la vall de Sant Daniel és un indret tranquil ben proper al centre de la ciutat. A part d'estar carregada d'història amb noms com el de la comtessa Ermessenda, fundadora del monestir de monges benedictines, o el del mateix Sant Daniel, les restes del qual es conserven al monestir, és un indret molt adequat per observar diferents espècies de vegetació (alzina, roure, suro, pi, vern, auró negre i auró blanc, bruc, llentiscle, jonça.), de fauna (invertebrats aquàtics, peixos, amfibis.) i conèixer les abundants fonts que s'hi troben: d'en Pericot, d'en Fita, dels Lleons, del Ferro, del Bisbe.

      
  Durada: 2 hores 30 minuts.
  Inici: Sant Pere de Galligants.
  Fi: plaça de les Sardanes.
  Preu: 80 € / grup.
 • Les ribes del Ter
 • L'itinerari comença sota el pavelló de Fontajau i arriba fins al límit dels termes municipals de Girona i Sarrià, passat l'Hospital Josep Trueta. Circula paral·lel al riu i és una magnífica oportunitat per observar de prop una zona prou ben conservada del nucli urbà que té una gran importància des del punt de vista ecològic i d'educació ambiental. L'itinerari ens descobreix també imatges inèdites de la ciutat des del riu. A l'aiguabarreig de l'Onyar i el Ter, just després del pont de la Nacional II; veurem l'illa de Ter, un espai molt particular on viuen moltes espècies de plantes i animals. A la pollancreda del final de l'itinerari, a l'hivern, hi ha un impressionant dormidor de corbs marins.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: passera de Fontajau (de la banda del pavelló).
  Fi: davant les instal·lacions del GEiEG de Sant Ponç.
  Preu: 64 € / grup.
 • La Girona jueva: el Call
 • Tot i que els vestigis arquitectònics i els elements materials que ens va deixar la comunitat jueva no són gens abundants, la memòria del seu pas per Girona és evident arreu d'aquest espai clos on van viure la major part del temps: plaça dels Apòstols, carrers de Cúndaro, Claveria, de Lluís Batlle i de Sant Llorenç; carrer de la Força i placeta del Correu Vell, escales de la Mare de Déu de la Pera, carrer d'Oliva i Prat. L'itinerari s'acaba amb una breu visita al Museu d'Història dels Jueus que complementa el que s'ha vist pel call.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: plaça dels Apòstols.
  Fi: Museu d’Història dels Jueus.
  Preu: 64 € / grup.
 • Les muralles de Girona
 • Parlar d'una muralla és parlar de la ciutat que encercla. La història de les ciutats es reflecteix en les seves muralles, i fins a cert punt és possible fer o llegir la història i la realitat d'una ciutat a través d'elles, encara que sigui parcialment. És el que us proposa aquest itinerari: primer, entendre què és i què era una muralla, i què hi feia una muralla a Girona; després, veure com els canvis de la ciutat van condicionar els canvis en la muralla fins gairebé el present; i, veure aquests elements sobre el terreny, visitant-ne les parts més notables o més visibles.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: Torre Gironella. Mas de la Torre.
  Fi: Jardí de la Infància.
  Preu: 64 € / grup.
 • Remuntant l'Onyar
 • Des d'antic, l'Onyar ha estat utilitzat com a frontera natural i com a complement de la muralla. Però també ha estat lloc de pas, de bany, de rentar la roba, d'abeurar el bestiar, de pescar, d'aparcar tartanes, de passejar gossos... És el riu més urbà de la ciutat i el que ha protagonitzat més episodis d'inundacions memorables. En aquest itinerari es remunta el riu des de la Font del Rei fins a la Creueta per descobrir els valors naturals que s'hi troben, la vida que dóna i la vida que aprofita.

      
  Durada: 2 hores 30 minuts.
  Inici: pont de la Font del Rei (carrer de la Creu, jardins al costat de la benzinera).
  Fi: la Creueta.
  Preu: 80 € / grup.
 • El bosc de Taialà
 • El bosc de Taialà, a l'extrem nord-occidental del terme municipal de Girona, llinda amb el barri de Taialà, l'autopista, el límit municipal amb Sarrià de Ter i els edificis de Beneficència de la Diputació de Girona i la llar infantil. L'itinerari proposat transcorre enmig d'un entorn natural eminentment forestal i permet comprendre la història geològica de la ciutat, la diversitat vegetal, la fauna i els orígens de la ciutat a partir dels seus primers pobladors, ja que el Puig d'en Roca, indret escollit per l'Homo antecessor per establir els seus campaments, es troba en un dels llocs més elevats dels boscos de Taialà.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici i fi: Torre de Taialà.
  Preu: 64 € / grup.
 • La Girona medieval
 • És un itinerari pels diferents burgs o barris de la Girona medieval en què es pot observar el creixement de la ciutat en aquesta època, els carrers i les cases medievals, els edificis més emblemàtics. Mitjançant un recorregut pels barris de Sant Pere i Sant Feliu, Força Vella, Areny i Mercadal, es rememora com era la vida dels ciutadans en una ciutat plena de voltes i s'observa on es feien els mercats, on vivien els que dirigien la ciutat o quin era el poder i el patrimoni de l'Església.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: Monestir Sant Pere de Galligants.
  Fi: Plaça del Lleó.
  Preu: 64 € / grup.
 • Passeig per l'invisible. Itinerari químic per la ciutat de Girona
 • Aquest itinerari per Girona té la química com a fil conductor. El recorregut comença introduint la història de la química a la ciutat de Girona i continua amb diferents exemples que ens mostren que la química, de vegades invisible, és present arreu, també en els indrets més quotidians.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: Torre del General Peralta.
  Fi: plaça Jaume Vicens Vives.
  Preu: 64 € / grup.
 • Les hortes de Santa Eugènia
 • Des de l'Ajuntament de Girona s'han protegit i custodiat les hortes amb un pla especial aprovat recentment. Durant l'itinerari es donen a conèixer les hortes de Santa Eugènia com a paisatge agrícola i natural lligat a l'arqueologia industrial, l'aigua, els seus usos com a horts per al lleure, amb la sèquia Monar com a eix, el corredor del riu Ter com a element de gran importància ecològica i com a referent del paisatge fluvial.

      
  Durada: 2 hores 30 minuts.
  Inici i fi: Centre Cívic Santa Eugènia (carrer Santa Eugènia, 124).
  Preu: 80 € / grup.
 • Girona de la mà de...Carles Rahola
 • El 15 de març de 1939 moria afusellat a Girona Carles Rahola (Cadaqués, 1881 - Girona, 1939), gran pensador, escriptor i historiador i, per damunt de tot, un fervent enamorat de la ciutat. Durant molts anys es van silenciar els fets sobre la seva detenció i posterior condemna a mort, i la seva figura no va poder tenir el reconeixement que mereixia fins a finals dels anys setanta. Amb aquest itinerari, resseguirem els indrets gironins més remarcables en la vida de Rahola, recordant alhora textos escrits per ell mateix que ens acostaran a la Girona de les tres primeres dècades del segle XX. L'itinerari s'acaba al Jardí de la Infància, indret sobre el que Rahola va fer una magnífica i emotiva reflexió en un dels tres articles pels quals va ser condemnat.

      
  Durada: 2 hores.
  Inici: Passeig Central de la Devesa, a l’alçada de Ronda Ferran Puig.
  Fi: Jardí de la Infància.
  Preu: 64 € / grup.
  Activitats adreçades a la ciutadania