Us trobeu a:   Notícies

Notícies

dimarts 28 d'abril de 2015

La bruixeria en la cultura popular catalana

Conferència a càrrec de Josefina Roma, en el marc del cicle de conferències "Dissidència: viure, creure i pensar diferent (segles XVI-XVIII)"


La conferència tindrà lloc aquest dijous, 30 d'abril, a les 19 h, ens parlarà de les llegendes que els pobles vencedors han teixit sobre els pobles anteriors, que ens fan veure que el món de les fades i el de les bruixes són el mateix món. Interpretar les llegendes ens porta a una etnografia dels pobles anteriors, que ens explicaria com s'han desenvolupat les creences populars sobre màgia i bruixeria; i també com han estat els propis veïns els veritables botxins de les bruixes i no la Inquisició -tret dels primers moments- com sovint s'ha cregut. Les acusacions de bruixeria han servit també a venjances polítiques per eliminar els enemics, però sobretot són el termòmetre de malaltia social.

Organitzada per l'Institut d'Estudis Nahmànides i la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona.

L'entrada a les conferències, que tenen lloc el darrer dijous de cada mes a l'aula de l'Institut d'Estudis Nahmànides, és lliure i gratuïta. L'accés es fa pel carreró de Sant Llorenç.

Josefina Roma i Riu, nascuda a Barcelona (1944), estudia història a la Universitat de Barcelona, i a l'Instituto Iberoamericano de Antropología, a Madrid, el postgrau d'Antropologia. Es doctora a la Universitat de Barcelona, amb una tesi pionera en el camp de l'Etnomusicologia. Treballa als museus d'Antropologia de Madrid, el d'Etnologia de Barcelona, el de la Fundació Folch, de Barcelona. Professora Titular d'Antropologia de la Universitat de Barcelona des de 1975. Ha impartit, entre altres, cursos d'antropologia religiosa, mística popular, antropologia del mite i dos cursos de doctorat sobre les fades, així com un seminari de tres anys de durada sobre les fades. Fundadora i directora en els seus inicis del Màster de Patrimoni Etnològic i Museologia tant a Barcelona com als Pirineus. Membre del Consell Assessor de Cultura Popular de la Generalitat, per més de deu anys, i del Consell Assessor de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona, per tres anys. Premi de l'Instituto Aragonés de Antropología l'any 1998 i Premi de Patrimoni Esteban de Esmir, de Graus, el 2013.



Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2024 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web