Butlletí
 
NÚMERO 7  Carrer de la Força, 8 - 17004 GIRONA - Tel.: 972 216 761 Fax: 972 216 761 PRIMAVERA 2006
 
TAULA DE CONTINGUTS
Editorial
Presentació - Sra. Pia Bosch i Codolà
Recull
Un semestre dedicat a les dones jueves
Curs d'especialització universitària Dona i judaisme, una perspectiva històrica
Girona, Temps de Flors 2006
Novetats
L'estiu 2006 al call
VII Jornada Europea de Cultura Jueva
Cultura i Patrimoni
Per què encara cal estudiar la història de les dones a començaments del segle XXI?
Biblioteca
Carrer Ordener, carrer Labat, o 'carta impossible a la mare morta' de Sarah Kofman
L'aljama de jueus de Vic al segle XIII. Orígens i consolidació de l'aljama (1231-1315), Irene Llop Jordana, Universitat de Barcelona, 2006
Miscel·lània
Activitats de l'estiu 2006
Arxiu de Butlletins
• Consultar altres butlletins
  EDITORIAL
   
Presentació - Sra. Pia Bosch i Codolà
 
El Patronat Call de Girona ha decidit dedicar aquest butlletí de primavera de 2006 a les dones en el judaisme des d'una perspectiva històrica. Em sembla una excel·lent iniciativa que crec que hem de celebrar i agrair.
Les dones, així com els homes, fem història. L'experiència col·lectiva de les dones forma part de la nostra memòria històrica i del patrimoni cultural de la humanitat. No només les dones de més relleu constitueixen un actor rellevant de la nostra història, sinó tota la col·lectivitat femenina; però no tenim un llegat escrit per dones o per historiadors homes que hagin recollit aquest subjecte de forma extensa i ens en permeti un estudi i coneixement aprofundit. No és fins al segle XX que es comença a parlar de forma significativa de la importància d'aquesta història i comença a produir-se recerca que ens permet començar a saber com vivien les dones en el decurs històric.
Les formes d'aproximar-se i d'abordar el tema són diverses, però fonamentalment segueixen dues grans tendències. D'una banda, la d'afegir aquelles dades que manquen al corpus històric, referides a la vida de les dones, per completar-lo. D'altra banda, una tendència, més radical, que qüestiona la visió històrica tradicional, pel seu androcentrisme, i intenta crear una història des d'un altre punt de vista, una història feminista.
En tot cas, totes i cadascuna de les aproximacions aporten molt. Ho fan superant la dificultat que implica el fet que les dones han estat recloses en l'espai domèstic i sense possibilitat d'accedir a la vida pública i això limita les fonts de coneixement de forma important.
Crec que les accions que encoratgen el coneixement de la història de les dones ens han de merèixer, per tot això, un especial respecte.
Aprofito aquesta ocasió, també, per felicitar l'Ajuntament de Girona per la recent iniciativa municipal de concedir una beca a la recerca històrica de les dones a la ciutat. Em sembla també un excel·lent estímul per avançar en aquest sentit.

Pia Bosch i Codolà
Delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona