Butlletí
 
NÚMERO 7  Carrer de la Força, 8 - 17004 GIRONA - Tel.: 972 216 761 Fax: 972 216 761 PRIMAVERA 2006
 
TAULA DE CONTINGUTS
Editorial
Presentaciˇ - Sra. Pia Bosch i CodolÓ
Recull
Un semestre dedicat a les dones jueves
Curs d'especialitzaciˇ universitÓria Dona i judaisme, una perspectiva hist˛rica
Girona, Temps de Flors 2006
Novetats
L'estiu 2006 al call
VII Jornada Europea de Cultura Jueva
Cultura i Patrimoni
Per quŔ encara cal estudiar la hist˛ria de les dones a comenšaments del segle XXI?
Biblioteca
Carrer Ordener, carrer Labat, o 'carta impossible a la mare morta' de Sarah Kofman
L'aljama de jueus de Vic al segle XIII. OrÝgens i consolidaciˇ de l'aljama (1231-1315), Irene Llop Jordana, Universitat de Barcelona, 2006
MiscelĚlÓnia
Activitats de l'estiu 2006
Arxiu de Butlletins
• Consultar altres butlletins
  EDITORIAL
   
Presentaciˇ - Sra. Pia Bosch i CodolÓ
 
El Patronat Call de Girona ha decidit dedicar aquest butlletÝ de primavera de 2006 a les dones en el judaisme des d'una perspectiva hist˛rica. Em sembla una excelĚlent iniciativa que crec que hem de celebrar i agrair.
Les dones, aixÝ com els homes, fem hist˛ria. L'experiŔncia colĚlectiva de les dones forma part de la nostra mem˛ria hist˛rica i del patrimoni cultural de la humanitat. No nomÚs les dones de mÚs relleu constitueixen un actor rellevant de la nostra hist˛ria, sinˇ tota la colĚlectivitat femenina; per˛ no tenim un llegat escrit per dones o per historiadors homes que hagin recollit aquest subjecte de forma extensa i ens en permeti un estudi i coneixement aprofundit. No Ús fins al segle XX que es comenša a parlar de forma significativa de la importÓncia d'aquesta hist˛ria i comenša a produir-se recerca que ens permet comenšar a saber com vivien les dones en el decurs hist˛ric.
Les formes d'aproximar-se i d'abordar el tema sˇn diverses, per˛ fonamentalment segueixen dues grans tendŔncies. D'una banda, la d'afegir aquelles dades que manquen al corpus hist˛ric, referides a la vida de les dones, per completar-lo. D'altra banda, una tendŔncia, mÚs radical, que qŘestiona la visiˇ hist˛rica tradicional, pel seu androcentrisme, i intenta crear una hist˛ria des d'un altre punt de vista, una hist˛ria feminista.
En tot cas, totes i cadascuna de les aproximacions aporten molt. Ho fan superant la dificultat que implica el fet que les dones han estat recloses en l'espai domŔstic i sense possibilitat d'accedir a la vida p˙blica i aix˛ limita les fonts de coneixement de forma important.
Crec que les accions que encoratgen el coneixement de la hist˛ria de les dones ens han de merŔixer, per tot aix˛, un especial respecte.
Aprofito aquesta ocasiˇ, tambÚ, per felicitar l'Ajuntament de Girona per la recent iniciativa municipal de concedir una beca a la recerca hist˛rica de les dones a la ciutat. Em sembla tambÚ un excelĚlent estÝmul per avanšar en aquest sentit.

Pia Bosch i CodolÓ
Delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona