Butlletí
 
NÚMERO 5  Carrer de la Força, 8 - 17004 GIRONA - Tel.: 972 216 761 Fax: 972 216 761 PRIMAVERA 2005
 
TAULA DE CONTINGUTS
Editorial
Presentació - Sr. Joan Olóriz
Recull
Presentació de Girona Judaica 1
Un nou element de difusió del llegat jueu a Girona
Exposició temporal 'Vida i obra de Maimònides'
Novetats
Operació La Nit dels Museus al Museu d'Història dels Jueus
Primeres Jornades d'Espiritualitat i Memòria, 8 i 9 de juliol de 2005
Anunci de la VI Jornada Europea de la Cultura Jueva
Cultura i Patrimoni
D'Europa i els jueus: una història de convergències i de divergències
Biblioteca
Comentari a 'Religión y tolerancia, en torno a Natán el Sabio de E. Lessing '
Comentari a 'Auschwitz explicat a la meva filla'
Miscel·lània
Jornades i seminaris
Exposicions
Itinerari Europeu del Patrimoni Jueu
Arxiu de Butlletins
• Consultar altres butlletins
  EDITORIAL
   
Presentació - Sr. Joan Olóriz
 
Aquest darrer mes de març em colpia una notícia: els Mossos d'Esquadra van desmantellar en un poble veí una distribuïdora de llibres, música i material d'ideologia nazi. Es tractava d'un punt de distribució des del qual es difonien, entre altres objectes, fanzines i compactes de música en els quals es divulgaven missatges ideològics que promouen l'odi, la discriminació i negaven l'Holocaust.
Promoure l'oblit per seguidament tergiversar els fets històrics ha estat una línia recurrent de la dreta antidemocràtica i xenòfoba de l'Europa contemporània. Difícilment, en el segle passat, s'haurien produït dues guerres mundials, en el seu origen ambdues europees, sense el treball sistemàtic de les ideologies que fan de la discriminació i la confrontació entre pobles i races el seu instrument.
La cultura i l'educació, la recerca científica del nostre passat i la voluntat de fer-ne divulgació són la millor vacuna del mal de la xenofòbia; mal contra el qual malauradament no hi ha una cura permanent i cal constantment prendre'n la medecina per no contagiar-se.
Les comunitats jueves catalanes, al llarg de la història, van tenir moments esplendorosos, com més tolerant era la societat que l'acollia i de la qual ells formaven part. Però també foren víctimes de la persecució i les conversions forçades fins a arribar al decret d'expulsió de 1492.
El Centre Bonastruc és una brillant contribució, una gran idea refermada amb perseverança, del compromís de la nostra ciutat amb els valors de la concòrdia i la defensa dels valors de la germandat entre els pobles. També és un reconeixement del nostre passat, amb els seus clarobscurs, per refermar un present on hem d'estar vigilants i combatius contra tot brot de xenofòbia i racisme.

Joan Olóriz
 Tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona
 Regidor de Serveis Socials i Joventut