Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Homenatge al president Josep Irla


Descripció


El diumenge 24 de setembre de 2006 es va inaugurar aquesta escultura en homenatge al president de la Generalitat a l'exili, Josep Irla, a la plaça que porta el seu nom.

L'escultura és obra de Mercè Riba i presenta el bust de Josep Irla amb el tors nu (símbol de les coses que deixa enrere). Amb la mà dreta subjecta uns documents que simbolitzen la seva tasca com a president de la Generalitat. La mà esquerra, la posa sobre el cor com a metàfora del sentiment d'enyorança en trobar-se a l'exili.

El cap del bust, de bronze, s'inclina cap a una grada amb les quatre barres i a l'altre costat, hi ha gravada una frase del mateix president que fou escollida pels veïns de la plaça on s'ha instal·lat. S'hi pot llegir: "A tots els catalans que, dins i fora de la terra nadiua, mantenen la dignitat d'homes i de patriotes, els demano que, avui més que mai, tinguin fe en l'esdevenidor. Josep Irla i Bosch. Octubre de 1944".

Josep Irla Bosch (Sant Feliu de Guíxols, 1874 - Saint Rafael, Provença, 1958) fou alcalde de Sant Feliu de Guíxols, diputat provincial de Girona i conseller de la Mancomunitat i, més endavant, diputat al Congrés espanyol per Esquerra Republicana. Fou elegit president del Parlament de Catalunya (1938) durant l'última sessió que aquest tingué. Exiliat a França, després de l'afusellament de Lluís Companys assumí la presidència de la Generalitat (1940-1954). Va organitzar el Govern a l'exili amb Josep Tarradellas com a primer conseller. Des de 1981 les seves despulles descansen al cementiri de Sant Feliu de Guíxols.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits