Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Imploració


Descripció


Aquesta peça és un clar exemple de l'obra escultòrica de Fidel Aguilar malgrat que no és una obra original de l'artista gironí. Es tracta d'una còpia de bronze ampliada d'Imploració. L'original es conserva al Museu d'Història de la Ciutat.

Fidel Aguilar va ser un dels col·laboradors habituals de l'arquitecte Rafael Masó, i si no hagués mort tan jove, segurament hauria esdevingut un dels escultors catalans més importants i de més projecció. Molt lligat al Noucentisme, les seves creacions gaudien d'un llenguatge personal però, amb tot, respiraven un aire de cert primitivisme que recorda les figures de la Grècia arcaica.

En aquest cas, es tracta d'una figura femenina, amb el cap lleugerament inclinat i el tors nu. El seu rostre, envoltat per una trena que li cau pel coll, es presenta amb els ulls clucs i de perfil. Desprèn una gran bellesa i alhora tristesa, serenitat i certa melangia. El cos és de volums contundents i de formes arrodonides, amb les mans obertes en forma d'ofrena. A l'altura dels malucs, cau una túnica ondulant.

A la inscripció s'hi pot llegir: "La ciutat de Girona a Fidel Aguilar (1894-1917) en el centenari del seu naixement. Ajuntament de Girona" i "Còpia ampliada en bronze de l'obra Imploració, original de Fidel Aguilar conservada al Museu d'Història de la Ciutat, realitzada pel "martell de Riudaura" i fosa als tallers "Barberí, foneria artística". Ajuntament de Girona".

Actualment s'ha retirat de la seva ubicació.

L'entitat Amics de les Arts va promoure la col·locació d'una escultura als jardins de la Devesa, en homenatge a Fidel Aguilar, inaugurada l'any 1930.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits