Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Creu de terme


Descripció


La creu situada al capdamunt de la pujada de la Creu de Palau és una obra que l'any 1963 l'antic Ajuntament de Palau-sacosta va encarregar a Domènec Fita. S'aixeca sobre una primera base circular i una segona base quadrada, i té una alçària de 5,80 m. És un monòlit de pedra de Girona, coronat per una doble creu: una de pedra i una altra de ferro.

L'acord d'encarregar aquesta creu el va aprovar l'Ajuntament de Palau-sacosta en la sessió del 4 de gener de 1963 amb l'objectiu de "Reponer la Cruz de Término, destruida durante el período marxista, en el mismo lugar donde estaba emplazada ...". A l'acta també s'expressa la voluntat que la instal·lació d'aquesta creu de terme quedi en record de l'últim ajuntament de Palau-sacosta abans de la seva definitiva desaparició el 30 de juny de 1963.

Al lloc d'aquella primitiva creu de terme enderrocada -documentada gràcies a una fotografia de Valentí Fargnoli -, gent del poble hi va posar una creu de fusta amb la inscripció "MISSIÓ 1944", com a recordatori també d'una pràctica religiosa de l'època. L'obra de Domènec Fita va substituir aquesta creu de fusta. Fita manté la inscripció "MISSIÓ 1944" i hi afegeix un baix relleu amb una imatge de la Verge amb la inscripció "SANTA MARIA".

Domènec Fita va dur a terme aquesta obra en un moment en què transmetia preocupació per l'art religiós i litúrgic. Se sensibilitza espiritualment i pretén relacionar l'art i la religió. Per aquest motiu adopta un nou llenguatge; en les reconstruccions, com és el cas, procura sincronitzar aquest art més contemporani amb la religió, per obtenir una bona relació amb el present històric.

El 1987/1988, per una remodelació dels carrers i per tal de garantir la seguretat viària de la zona, la creu de terme de Domènec Fita va ser desplaçada uns metres de la seva ubicació original.

Altres peces de Domènec Fita a Girona són El brollador de Montjuïc, la Columna de la Història situada a Pedret, els relleus situats al Club de Tennis Girona o Els escolars de la façana de l'escola Dalmau Carles Pla.

Més informació:
https://www.fundaciofita.com

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits