Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

A sant Antoni Maria Claret


Descripció


A principis de la dècada de 1980 es va reconstruir l'església del Sagrat Cor i es va situar als baixos de l'edifici que feia cantonada entre els carrers de Joan Maragall i Sant Antoni Maria Claret. Aquesta nova església, dels arquitectes Ribera i Negre, fou totalment decorada per Domènec Fita, tant a l'interior com a l'exterior (vitralls, relleus decoratius, altar, marqueteria, etc.).

La columna i els relleus exteriors estan fets amb ciment encofrat i ens recorden la vida del pare Antoni Maria Claret. Josep Maria Marquès Planagumà a Rutes d'art sacre: 1939-1985 (Quaderns de la Revista de Girona, 3. Sèrie Guies, 2. Girona: Diputació de Girona i Caixa d'Estalvis Provincial, 1986) recull el sistema que va utilitzar Fita per aquestes representacions exteriors: Per causa dels condicionaments arquitectònics, l'escultor volia aconseguir uns relleus de fondària mínima, d'uns cinc mil·límetres a les columnes i deu mil·límetres als murs. Per això, foren modelats amb una tècnica original a base de plastilina i elastòmer que després aplicava a l'encofrat de fusta que havia de configurar les columnes i els murs.

El mur, com una mena de retaule, està decorat amb un plafó central que representa el pare Antoni Maria Claret i al seu voltant s'hi poden veure deu plafons més amb diferents moments i símbols relacionats amb la seva vida (naixement, estudis, viatges, moments històrics, mort, canonització, etc.). Just a sobre de la figura central del sant, s'hi veu la presència trinitària amb els cors de Jesús i Maria, advocacions de l'època.

La columna compta amb una representació de la Mare de Déu amb el Nen Jesús, el seu cor immaculat i més símbols de temàtica mariana.

Altres peces de Domènec Fita a Girona són el brollador de Montjuïc, la gran Columna de la Història de Girona situada a Pedret, els relleus situats al Club de Tennis Girona o Els escolars de la façana de l'escola Dalmau Carles Pla. A més, l'artista gironí és l'autor d'un gran número d'obres sacres, a banda d'aquests dos sants: a Girona en trobem diferents exemples, com ara les figures de sant Joan i sant Narcís de la façana de la catedral o la figura de la Mare de Déu de la Misericòrdia a la façana de la Llar Infantil.

Més informació:
https://www.fundaciofita.com

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits