Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Llapis


Descripció


La història lligada a aquests famosos llapis de color vermell és ben curiosa si es té en compte que inicialment no estaven pensats per a l'Institut Santiago Sobrequés. En un principi, l'encàrrec d'aquesta obra la féu l'arquitecte Gené Ramis per a l'Institut de Figueres l'any 1977. Torres Monsó va fer-ne el model de reduïdes dimensions però, a última hora, el projecte fou anul·lat i els Llapis guardats.

En construir-se l'Institut Sobrequés de Girona l'interès pels Llapis va ressuscitar i el model de reduïdes dimensions va passar a tenir mesures monumentals. Els sis Llapis vermells es posaren al pati. Com que el pressupost del moment va obligar a fer l'escultura de fusta, ni les freqüents repintades varen poder evitar que la intempèrie acabés deteriorant els Llapis que caigueren desintegrats el mes d'abril de 1987. La direcció de l'Institut va decidir encarregar a Torres Monsó una reproducció idèntica dels Llapis, però aquesta vegada amb un material molt més resistent. Torres Monsó va triar el ciment i des d'aleshores els Llapis s'ha mantingut intactes en el seu lloc.

La ironia, tan característica en l'obra de Torres Monsó, queda reflectida en aquesta escultura ja que a part de ser un acostament al capitalisme del Pop Art, és també una obra que estableix un lligam amb el món acadèmic. Les diferents posicions que prenen els Llapis han estat interpretades de la següent manera: hi ha triomfadors que apunten al cel, petits triomfadors i autèntics fracassats.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits