Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

La lleona


Descripció


Sobre una columna llisa de fibra de vidre de 3'72 metres d'alçària, s'hi enfila una lleona a la qual, segons la tradició, cal tocar el cul (o en una altra versió, calia fer-hi un petó), o bé per ser un bon gironí o bé, si s'és un visitant, per assegurar-se una altra visita a la ciutat.

L'animal gira el cap amb els ulls ben oberts, la cua la té lligada al voltant de la columna i, tal com està representat, no queda clar si és mascle o femella.

A la ciutat de Girona s'hi poden trobar altres lleons, com el que corona la columna dedicada als herois dels setges francesos a la plaça del Mercat, els d'Enric Monjo a la façana del Banc Vitalici de la Gran Via de Jaume I, el que serveix de broc a la Font dels Lledoners o els caps de lleons al Pont de Pedra.

La columna de La lleona original es conserva al Museu d'Art de Girona i data del segle xii, però aquesta còpia es va col·locar el 3 de gener de 1986.

Llegenda


Durant molts anys va estar instal·lada al carrer de Calderers una alta columna de pedra en la qual s'enfilava un lleó. No es coneix el seu significat, però se suposa que podria ser una mena de reclam de l'anomenat Hostal de la Lleona", situat allà mateix en temps passats. El cas és que una part de la columna estava empotrada al sòl del carrer i això feia que, estirant-se un xic, la quitxalla podia arribar a tocar el cul de l'animaló. Aquest ritu ciutadà, tocar el cul de la lleona, tenia confuses significacions, mig eròtiques mig escatològiques, però en tot cas sembla que era garantia que qui ho feia mai se n'aniria de Girona o, si se n'anava, tornaria indefectiblement. Encara que l'animal representa clarament un lleó mascle, per no se sap quins estranys desconeixements zoològics, primer es va confondre amb un mico (potser pel fet d'enfilar-se àgilment per la columna) i més tard amb una lleona, com ha quedat fixat per la tradició ciutadana. S'ignora si es tractava d'un animal transvestit".

Extret de Carles Vivó, Llegendes i misteris de Girona. Girona: Quaderns de la Revista de Girona, núm. 24 (sèrie Monografies Locals; 13). Diputació de Girona i Caixa de Girona, 1989.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits