Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Biografia Domene Berga, Quim


Domene Berga, Quim. Obres

(Olot, 1948)

Olot és la ciutat on Quim Domene viu i on desenvolupa la seva obra. De petit, va provar el camp de la música però va anar decantant el seu interès per la pintura, impregnat de l'ambient pictòric olotí. Va estudiar a l'escola Malagrida fins als 14 anys i després va posar-se a treballar en una oficina. Es donà a conèixer a la revista Olot Misión, on col·laborava dibuixant caricatures. Amb el temps, la seva participació va anar adquirint més importància en els aspectes de disseny i il·lustració. Alhora, es va interessar pel gravat, tècnica que va aprendre principalment de manera autodidacta, mètode al qual ja estava acostumat perquè mai va cursar estudis d'art.

El 1968, en un viatge a París, va coincidir casualment amb els fets històrics del Maig francès (revolta organitzada pels estudiants en què es reclamava un canvi en l'estructura social). Aquests successos l'influenciaren ideològicament i estilísticament. L'octubre del 1968, quan torna de París, fa la seva primera exposició amb el Grup d'Ara, fundat amb Miquel Plana i Joan Carrillo.

El 1976 forma part també de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa i porta a terme diverses exposicions comarcals. El 1980 s'entreveuen els desigs de Domene per tenir un estil propi, diferenciat i trencador amb l'estil tradicional d'Olot. Aquest anhel es mostra en el llibre Olot, temps de ruptura. En aquest moment, participa en un seguit d'exposicions per Catalunya juntament amb altres artistes olotins i comença a exposar de manera individual i regularment fora del territori català (a la fira ARCO a Madrid, per exemple) i a diferents ciutats alemanyes. Més tard, aquestes mostres augmenten en nombre i s'estenen arreu d'Europa, fins i tot a d'altres continents (EUA, Xile, Argentina, Marroc etc.). D'aquesta manera, consolida la seva carrera professional.

Durant la dècada de 1990 se centra en exposicions provincials principalment basades en obres literàries com La Punyalada, i en temes socials com Welcome to Sarajevo. En aquest període passarà a crear obra pública, concretament el 1996 amb Escultura ¿ mòbil a la biblioteca d'Olot. Posteriorment, el 1998 participa en el Fòrum de Teatre organitzat per la Factoria de les Arts d'Olot sobre el tema Terres, i el 2000 hi torna a participar amb el tema Aigua.

El 2001 realitza una instal·lació anomenada Desaire al Teatre Principal d'Olot amb motiu del 17 Fòrum de Teatre d'Olot, titulat Aire. Dos anys més tard, munta Artenprocés, una exposició - instal·lació a Olot.

Text de Patrícia Tercero.



« TORNAR

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits