Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Biografia Plensa, Jaume


Plensa, Jaume. Obres

(Barcelona, 1955)

Escultor i pintor. Abandonà els estudis de Belles Arts a Barcelona i continuà formant-se de manera autodidacta. La seva obra escultòrica es caracteritzà els primers anys per les construccions aèries i lineals, bàsicament de ferro oxidat, que en la sèrie Personatges (1983) denoten un contingut agressiu. Posteriorment passà a treballar amb el ferro colat en escultures monumentals de motius antropomòrfics, i darrerament ha incorporat l'alumini en les seves peces. Del seu vessant pictòric s'aprecien diverses etapes en què anà de la geometria al signe, de la composició abstracta a l'expressionisme. Considerat un dels màxims representants del nou art espanyol dins la tendència expressionista, la seva obra és present en algunes de les millors galeries i fires d'art nacionals i internacionals.

Darrerament ha incorporat la resina sintètica en les seves escultures. També afegeix texts en les superfícies d'algunes obres, amb referències literàries a autors clàssics. La seva obra reflexiona sobre l'absència, la incertesa o el desig, i mostra les contradiccions que sorgeixen en la forma i el material. L'any 1997 realitzà una exposició individual a la Fundació Miró de Barcelona. El mateix any rebé el Premi Nacional de Cultura.

Inaugurà el 2004 l'escultura Crown Fountain al Millenium Park de Chicago. La peça està formada per dues torres de vidre de 16 m d'alçada situades als extrems d'una llacuna. En les torres es projecten els rostres de 300 habitants de la ciutat des dels quals brolla aigua.



« TORNAR

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits