Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Biografia López Hernández, Francisco


López Hernández, Francisco. Obres

(Madrid, 28/4/1932)

Fill d'una família d'orfebres, estudià a l'Escola d'Arts i Oficis i a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando a Madrid. Després de presentar la seva primera exposició l'any 1955 a les sales de la direcció de Belles Arts de Madrid, juntament amb el seu germà Julio López Hernández, el pintor Antonio López García i Lucio Muñoz, Francisco López va viatjar a Roma, ciutat on residí durant quatre anys després de guanyar una plaça a l'Acadèmia Espanyola de la capital italiana. També viatjà a França i Grècia, on va ampliar la seva formació.

Formà part de l'anomenat Grupo de Realistas de Madrid juntament amb la seva esposa Isabel Quintanilla, el seu germà Julio i els seus amics Antonio López i María Moreno, tots ells propers al Nou Realisme. En aquells moments dominats per l'informalisme i l'abstracció, intentaven renovar la figuració des de l'àmbit del realisme.

Gran coneixedor de la història de l'art i de les tècniques escultòriques, fou professor de Medallística a Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i actualment és professor titular d'Escultura a la Universidad Complutense de Madrid.

Ha exposat arreu d'Europa i les seves obres ocupen espais a moltes ciutats de l'Estat, com ara el Monument a Velázquez o el Monument a l'agent comercial de l'Estació d'Atocha de Madrid, el Monument a Carles III de Pamplona, el Monument a Blas Otero de Bilbao o l'escultura A Lluís Companys de Barcelona.

L'exemple que es conserva a la ciutat de Girona és fruit del treball conjunt entre Francisco López i el paisatgista Elies Torres. Altres exemples d'aquesta col·laboració són l'escultura Ofèlia ofegada als jardins de la Vil·la Cecília al barri de Sarrià Barcelona o el monument dedicat a Mossèn Isidor Macabich a Eivissa.

Les seves obres, totes elles molt fidels a la realitat més immediata, es caracteritzen per la intemporalitat dels seus protagonistes en un context concret i proper, figures que transcendeixen la realitat que representen.



« TORNAR

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits