Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Biografia Brossa, Joan


Brossa, Joan. Obres

(Barcelona, 19/1/1919 - 4/10/1998)

Escriptor, poeta, autor teatral i artista plàstic, Joan Brossa era fill d'un gravador i d'una cantant de sarsuela. Amb només disset anys va ser reclutat pel bàndol republicà i lluità al front de Lleida. Fou durant aquest període que va començar a escriure. Un cop acabada la Guerra Civil va haver de fer el servei militar a Salamanca, on va començar a escriure Imatges hipnagògiques en les quals s'acostava cada vegada més al Surrealisme. De tornada a Barcelona entrà en contacte amb Joan Prats, Joan Miró i J. V. Foix, autèntic mestre de Brossa.

L'any 1947 va participar en la realització de l'únic número de la revista Algol, i un any més tard, juntament amb Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç, Arnau Puig i Joan Josep Tharrats, edità la revista Dau al Set.

L'any 1950 va conèixer el poeta brasiler Joâo Cabral de Melo i la seva poesia experimentà un gran canvi: es tornà més compromesa políticament i social i més trencadora en la forma.

Més endavant va experimentar amb la poesia visual que es materialitzà en forma d'objecte. Col·laborà amb molts artistes, com ara Antoni Tàpies, Joan Miró, Perejaume, Eduardo Chillida o Frederic Amat. A més, les seves peces es van instal·lar a diferents espais urbans mitjançant els anomenats poemes corporis com Bàrcino, a la plaça de la Catedral de Barcelona (1994) o A de cinema a Girona, entre molts d'altres.

Va rebre diferents premis i distincions, com ara el Premi Ciutat de Barcelona (1987), la Medalla Picasso de la Unesco (1988), el Premi Nacional d'Arts Plàstiques (1992) o el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat (1998).

Més informació:
http://www.fundacio-joan-brossa.org

« TORNAR

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits