18/03/16

Discurs d'investidura com a alcaldessa de Girona

Benvolguts: Diputats, senadors, delegat del Govern, president de la Diputació, president del consell comarcal del Gironès, alcaldes, rector de la UdG, defensor del ciutadà…

Regidores i regidors, treballadors públics del consistori, família, amics i amigues... permeteu-me també que faci una salutació especial als meus fills Clàudia i Pau. Avui han volgut estar al meu costat per compartir aquest moment emotiu per la seva mare, però amb la intuïció, malgrat els seus 12 i 14 anys, de la solemnitat i del significat que té el dia d'avui per a aquesta corporació i per a Girona.

Vull començar la meva primera intervenció com a alcaldessa de Girona amb un sincer reconeixement a tots aquells homes i dones que, bé com a càrrecs electes, bé com a treballadors públics, han dedicat o dediquen part de les seves vides, il·lusions, competències i talent al servei públic.

També vull fer un agraïment a aquells alcaldes que m'han precedit i que han governat amb honestedat, amb responsabilitat i encert. Particularment, i com a companys d'equip que hem estat aquestes darreres setmanes, vull agrair a l'Albert Ballesta la seva honestedat, generositat i el seu compromís vers la ciutat.

Permeteu-me també que us transmeti un sentit record per mossèn Ballarín, un gran catalanista que avui ens ha deixat.

Fa tot just cinc anys vaig decidir fer el salt a la política, aparcar durant un temps les meves activitats professionals, com a API, advocada i docent a la UdG, per formar part d'un projecte il∙lusionant, liderat per l'avui President de la Generalitat. Un projecte que va comptar amb un equip de dones i homes, ara ja amics, amb empenta, coratge i talent, que preteníem grans canvis per a l'Ajuntament i per a la ciutat.

He de confessar que em va sorprendre que des del primer moment, tant en Carles Puigdemont com Convergència Democràtica de Catalunya, em demostressin tanta confiança, situant-me la número dos de la llista de Convergència tot i tenir la condició d'independent. Potser per aquest motiu vaig intentar convertir-me en digna dipositària d'aquella confiança. Els darrers quatre anys i mig m'he dedicat, juntament amb els meus companys, a treballar, amb determinació, rigor i perseverança per poder desenvolupar amb èxit el projecte endegat. Un projecte que tenia com a objectiu despertar Girona, revitalitzar-la, i situar-la al lloc que es mereix.

Avui aquell propòsit il∙lusionant continua ben viu amb el nou compromís que adquireixo. Assumeixo aquest repte al capdavant de l'Ajuntament amb un equip de govern reforçat i amb uns nous companys de viatge, el Partit dels Socialistes de Catalunya. Girona ha de tenir un Govern municipal fort.

El grup municipal del PSC s'ha compromès amb gran responsabilitat a un projecte en comú, a treballar colze a colze amb nosaltres per recuperar el ritme de la nostra ciutat. I els ho vull agrair. A les seves mans dipositem àrees tan importants com la dels Serveis a les Persones, convençuts que continuaran la bona feina que durant aquests quatre anys hem estat fent, i de la que me'n sento tan orgullosa com responsable, i que els vull detallar a grans trets. Ho faig sense caure amb el cofoisme, conscient que no tot han estat encerts, però convençuda, també, que hem fet una feina important.

Hem treballat aquests darrers anys al capdavant de la ciutat amb l'objectiu de superar la crisi, situant les persones com a prioritat de l'acció de govern. Ens hi hem dedicat amb convicció, multiplicant els nostres esforços, especialment amb els que més ho necessiten.

La superació de la crisi passa necessàriament per la creació d'ocupació. Les polítiques socials més potents s'han de basar tant en les polítiques actives d'ocupació, per reduir l'atur, com en el desenvolupament i la promoció econòmica, per crear llocs de treball. Per això hem invertit decididament en polítiques actives d'ocupació. Hem obert línies de col∙laboració amb els agents socioeconòmics del territori a través, entre d'altres, de l'Agència de Promoció Econòmica, aquesta xarxa col.laborativa de reflexió i debat que ha d'establir l'estratègia de desenvolupament de la nostra ciutat i l'àrea urbana.

Hem treballat amb els barris més afectats per la crisi amb programes d'ajuda al comerç, com l'Aixequem Persianes, i hem donat suport als col∙lectius més vulnerables com els aturats de llarga durada i els majors de 50 anys. Programes com el Girona Actua s'han convertit en un cas d'èxit en la creació de llocs de treball i en l'ocupació de persones amb especial dificultat d'inserció, i fins i tot ha estat incorporat com a exemple a seguir per d'altres municipis. L'èxit de totes les nostres accions venen avalades per la reducció de gairebé un 14% de l'atur a la nostra ciutat, un percentatge superior al de la comarca, al de la demarcació i al de Catalunya.

Treballar per a les persones també vol dir garantir els seus drets bàsics i ho hem fet lluitant contra la pobresa energètica i habitacional. Gairebé hem triplicat les possibilitats d'accés a l'habitatge. Hem aconseguit que cap nen es quedi sense una alimentació bàsica i que cap família de la ciutat pateixi talls en el subministrament elèctric durant l'hivern per culpa de no poder-¬hi fer front. Hem posat en marxa menjadors socials per a la gent gran, donant-¬los, no només la possibilitat de rebre aquest servei, sinó també posant al seu abast un lloc de socialització i d'acompanyament. I tot això ho hem fet amb l'estreta col·laboració i la gran implicació del teixit associatiu del nostre territori.

També hem contribuït a alleugerir la pressió econòmica sobre les famílies amb mesures de contenció fiscal. Un clar exemple n'és la possibilitat de fraccionar en tres vegades l'IBI, l'impost que més podria desestabilitzar les economies familiars més fràgils. I hem congelat durant cinc anys consecutius les taxes i els impostos. Hem treballat des de totes les vessants per intentar minimitzar els efectes d'aquesta crisi econòmica.

Pensant en les persones ens varem marcar també com a objectiu la democratització de la cultura, i l'aprofitament de la mateixa com a motor econòmic de la ciutat. Girona és, en essència, cultura. En el darrer mandat ens varem proposar posar-la de moda i els resultats confirmen que ho hem aconseguit. Hem augmentat en més d'un 50% els usuaris dels nostres productes culturals, però no ens donem per satisfets.

Hem donat a la cultura una nova dimensió com a eina de creixement econòmic dels barris i de la ciutat. En tenim grans exemples, com la Volta de Sant Narcís, un projecte col·laboratiu vinculat a la creació artística i artesanal. Hem apostat decididament per la cultura de base i els creadors autòctons. Mostra d'això és l'impuls a les Beques Kreas, que recolzen les iniciatives d'artistes i entitats culturals de la ciutat, o la Setmana de la Moda, que ha donat un impuls a aquest sector emergent. I podem presumir de tenir els primers estudis superiors de l'Estat en Música Avançada i So, els EUMES.

Hem aconseguit convertir Girona en la capital cultural de Catalunya amb grans esdeveniments com el Premis de la Música Catalana, i ens hem consolidat com a Ciutat Plató gràcies a la bona tasca de la Girona Film Office. Prova d'aquesta bona política cultural han sigut reconeixements com els Premis ARC a la millor programació de Festa Major de Catalunya per les Fires de Sant Narcís, i a la millor programació d'Auditoris de Catalunya. Cada dia la cultura està més oberta a la ciutat amb projectes com el Club Girona Cultura, l'Auditori Obert, o les Fires de Sant Narcís, i hem creat productes d'alta qualitat com el segell Ciutat de Festivals.

Cultura i turisme són vasos comunicants. I aquesta combinació s'ha mostrat efectiva amb reconeixements com el del National Geographic, que ens ha destacat com una de les 10 millors destinacions turístiques del món, o Trivago, que ens ha reconegut com a la ciutat amb millor reputació en línia de l'Estat. El turisme és per nosaltres, juntament, amb la cultura, el petroli econòmic de la ciutat, i gràcies a les polítiques que hem engegat en els darrers anys, el món ha començat a situar Girona en el mapa.

Els visitants que arriben a Girona ens veuen ara com una ciutat respectuosa amb el medi a través de polítiques com ara la millora de la recollida selectiva i el reciclatge. També hem implementat velles assignatures, com la recollida selectiva al Barri Vell, iniciant nous projectes, com el porta a porta a Sant Daniel, i la modernització d'instal∙lacions, com la planta de Campdorà. Alhora, hem iniciat una profunda remodelació de la Devesa, reivindicant el cabal natural del riu Ter i l'aprofitament energètic a través de punts com l'antiga Central del Molí. I hem apostat a fons per la mobilitat sostenible, lligant tots els barris amb carrils bicis i municipalitzant la Girocleta, que cada cop té més estacions i més usuaris.

Hem treballat per situar Girona a l'avantguarda de la participació i la transparència. En aquest sentit, varem iniciar una sèrie de reformes per fer¬-ho possible: des dels Pressupostos Participats que permeten als gironins decidir a quines actuacions van destinats anualment 1,2 MEUR, fins al debat sobre el futur de la Devesa. Però també hem volgut acompanyar això de la màxima transparència, obrint les portes i finestres del consistori a través del Govern Obert, on es pot fiscalitzar l'acció de govern.

Avui comencem una nova etapa del projecte que varem iniciar amb determinació el 2011, un projecte que pretenia convertir Girona en una ciutat viva, justa, cohesionada, cívica, educadora, culta, transparent, participativa i ambiciosa en la cerca d'oportunitats i progrés. Ho farem amb un equip encara més plural que fins ara, amb Regidors de Convergència, Demòcrates, Avancem, independents i del PSC. I amb el suport dels companys de Reagrupament. Junts sumem una àmplia i diversa majoria , i l'objectiu de tots i cadascun de nosaltres és arribar al màxim consens polític amb l'oposició en interès de la ciutat i les persones.

Sens dubte, la nostra principal preocupació segueix sent la sortida de la crisi. I no volem sortir-ne de qualsevol manera: ho hem de fer plegats. Seguirem treballant per garantir que totes les persones visquin dignament, amb les necessitats bàsiques cobertes, intensificant la creació d'ocupació sostenible i la reducció de l'atur, però no únicament amb polítiques actives d'ocupació, sinó molt especialment enfortint el nostre teixit econòmic. I ho farem de la mà del territori, exercint el rol de capital en el planejament de l'urbanisme, les infraestructures i els transports, en la captació d'inversions foranies per la nostra àrea urbana, i en l'establiment de les estratègies de promoció econòmica, gràcies a òrgans com l'Agència de promoció econòmica. I sempre al costat de la UdG, i amb la mirada posada en Europa, en els projectes i recursos que posa al nostre abast.
Aquest rol el volem practicar amb la complicitat de tots els municipis, perquè és un camí col·lectiu que hem de recórrer plegats.

Hem consolidat Girona com a referent cultural, i ara és el moment de convertir la cultura en un potent motor econòmic de la ciutat. Aprofitarem al màxim els nostres recursos per fomentar la creació de noves indústries creatives i culturals, capaces de crear llocs de treball de qualitat. Continuarem reforçant la formació de nous talents i en facilitarem la seva professionalització.

Evidentment, aquesta aposta per la Cultura i també per un comerç pròxim, dinàmic i de qualitat, va íntimament lligada amb l'estratègia de promoció de la ciutat. Volem un turisme sostenible i respectuós. Els nostres esforços continuaran dirigits a captar perfils que cerquen patrimoni cultural, arquitectònic, gastronòmic, esportiu etc. A Girona, els podem oferir experiències úniques.

D'altra banda, reformulem l'urbanisme. Apostem per un urbanisme verd, pensat per al gaudi de la ciutadania, funcional i equilibrat amb el medi. Continuarem desenvolupant el pla d'accessibilitat, el de mobilitat, i potenciant el transport públic. Crearem més carrils bicis i estacions de Girocleta, farem la ciutat i els nostres parcs, com el de la Devesa, més accessibles, segurs i, en definitiva, més amigables. De la mobilitat a la gestió de l'aigua, de la generació a l'eficiència energètica, i de la potenciació dels sistemes naturals a una modernització de la gestió del verd urbà. Aquest és el full de ruta d'una Girona sostenible.

L'Ajuntament continuarà avançant per convertir-se en una organització moderna i transparent. Ens comprometem a seguir amb l'obertura de dades des del govern Obert, i continuarem fomentant la participació activa de la ciutadania, més enllà dels pressupostos participats. Volem uns gironins corresponsables de la governabilitat de la ciutat a través també de l'associacionisme. Tenim una gran tasca per endavant i necessitem treballadors públics compromesos amb la ciutat. Els tenim i els ho agraïm. Entre tots hem de deixar als nostres fills un llegat d'excel·lència que els faci sentir orgullosos de nosaltres.

Finalment, vull cloure el meu parlament referint-me al procés cap a la independència de la nostra nació. Girona és desacomplexadament independentista. N'és prova la composició d'aquest plenari, amb 18 dels 25 regidors que defensem, per dignitat, per regeneració democràtica i per descomptat per justícia social, la continuïtat i culminació del procés. Crec de veritat que aquest és un projecte inclusiu que significarà una oportunitat real de millora, tant col·lectiva com individual.

És per això que Girona hi ha de ser. Com a membre actiu de l'AMI hem de continuar al costat del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat, per continuar sent peça clau en la construcció del nou estat.

Volem un país on compartir el futur. Junts ho farem possible.

Girona, 18 de març de 2016

Marta Madrenas i Mir
Alcaldessa de Girona

Tornar