girona.cat

De la República a l'exili: els camins de les mestres

MEMÒRIA HISTÒRICA
Tipus:Exposició
Data:
Acte ja realitzat
Lloc:Museu d'Història de Girona
Preu:Gratuït

Acollim els materials de l'exposició realitzada per la Biblioteca de la Universitat de Girona. Tot partint de les fitxes de tretze mestres del Fons del Magisteri Exiliat de Catalunya, fruit de la recerca del professor Salomó Marquès, s'han cercat fonts documentals i bibliografia de cadascuna de les mestres deixant-los disponibles en línia. Amb les dades, s'han elaborat dos mapes amb les rutes de l'exili, un mapa digital interactiu també disponible en línia i el mapa de l'exposició. Per a cada mestra, Salomó Marquès ha elaborat una breu biografia i d'aquests textos, se n'han extret les línies temporals, que s'acompanyen amb imatges de les mestres.

Recuperem part de la història de les mestres de Catalunya que durant els anys republicans, i en alguns casos ja anys abans, treballaren a les escoles del país. I ho feren amb entusiasme i amb el convenciment que es podia millorar el país mitjançant l’educació i l’escola, una escola que els ensenyava a pensar i no pas a emmagatzemar.

Hem escollit tretze d’aquestes mestres de diferents perfils que varen treballar en diferents poblacions i que a causa de la dictadura varen haver de marxar del país i viure exiliades en diferents països. Algunes tornaren, d’altres no. Són el testimoni clar del progrés educatiu dels anys republicans, especialment els anys de pau.

Conèixer el testimoni d’aquestes dones, la seva categoria humana i professional, és un estímul per avançar a favor d’una escola coeducadora, lliure, plural i acollidora en un país més democràtic i just.

Podeu consultar en línia o descarregar els materials de l'exposició al DUGiDocs (Repositori institucional de la Universitat de Girona) [Exposició virtual]

També podeu recuperar la conferència del 12 de maig de 2021 [Les mestres de la República]

Recerca: Salomó Marquès Sureda, professor emèrit d'Història de l'Educació de la UdG. Producció: Biblioteca de la UdG amb el suport de la Unitat de Compromís Social. Hi col·laboren: Museu d'Història de Girona. Ajuntament de Girona

© Ajuntament de Girona | Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA - 972 419 010| Contacte | Mapa del web