girona.cat

Aby Warburg les fórmules del "pathos" des de l'antiga Grècia fins a l'actualitat

Iconografia. Imatges amb sentit
Tipus:Conferència
Data:
Acte ja realitzat
Lloc:Centre Cultural La Mercè
Preu:Gratuït

Darrera conferència del cicle "Iconografia. Imatges amb sentit" a càrrec de Victoria Cirlot. El concepte de Pathosformel (fórmula del pathos) fou encunyat per Aby Warburg (1866-1929), el pare de la iconografia, en un estudi dedicat a La mort d’Orfeu des de la seva representació a les ceràmiques gregues fins al cèlebre gravat d’Albrecht Dürer. Un mateix gest violent expressa el moment tràgic tan a les obres antigues con en les renaixentistes. A la conferencia s’abordarà el funcionament de les fórmules del pathos, en el que intervenen la memòria, la supervivència, la tradició, no tan sols al món antic, sinó també a l’actualitat.
Victoria Cirlot neix a Barcelona el 1955. És catedràtica de filologia romànica a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. S’ha dedicat a l’estudi de l’Edat Mitja: cultura caballeresca i mística. Col•laboradora de la revista online Engramma dedicada a l’estudi de la obra de Aby Warburg. És directora de la col•lecció “Árbol del Paraíso” de l’editorial Siruela, i també s’ha ocupat de publicar i editar la obra del seu pare, el poeta i crític d’art Juan Eduardo Cirlot.

El cicle de conferències "Iconografia. Imatges amb sentit" planteja una sèrie de reflexions sobre com algunes imatges, clàssiques o modernes, tenen la capacitat de transmetre pensament visual, de ser compreses i interpretades de manera immediata, a partir de significats no sempre visibles. Una manera d'acostar-nos al misteri de les imatges que es presenten com a representació d'un sentit.

Conferència a càrrec de: Victoria Cirlot (UPF). Cicle coordinat per: Jordi Balló. Ho organitza: Escola Municipal d’Humanitats

© Ajuntament de Girona | Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA - 972 419 010| Contacte | Mapa del web